duurzaamheid, products & design, re use, sustainability, sustainable, trends, trips & travel

Sustainability highlights Salone del mobile 2022

Zo bijzonder en fijn was het om na twee jaar weer in Milaan te zijn tijdens de Salone Del Mobile. We reisden over land deze keer; zeker vermoeiender maar ook mooi om geleidelijk je bestemming te bereiken en niet ineens midden in de stad te staan. En je ziet ook nog eens wat bergen onderweg.

Er is zoveel te zien en te beleven dat het moeilijk is te kiezen wat je bezoekt, en dus ook waar je over schrijft. Hier een aantal van mijn highlights op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Innovatie

Blij verrast was ik door de presentatie van design collectief Envisions. Zoals je misschien weet is het recyclen van textiel dat uit meerdere basismaterialen bestaat (blends) heel lastig. Maar voor de kwaliteit en het langdurig gebruiken wil je wel liever blends maken. Envisions ontwikkelde een basisgaren (blend) dat goed gerecycled kan worden en toepasbaar is voor het ontwikkelen van textiel voor verschillende branches, zoals de autobranche, fashion en interieur. Kijk, zo komen we ergens!

Super leuk om Substitute leden Cooloo en studio Wae tegen te komen! Tynke maakte speciaal een nieuw ontwerp tegels om deze te laten passen bij de meubels die Cooloo liet zien. Cooloo showde in Milaan hun nieuwe coating gemaakt van recyclede tennisballen en rechts in beeld zie je de mooie stoelen van Teun Zwets gemaakt met een coating van gerecyclede jeansafval.

Hergebruik

In de winkel van Rossana dit mooie voorbeeld van upcycling van een salontafelsetje.

Heel duidelijk is te zien dat steeds meer ontwerpers uitgaan van wat er al is en daarmee gaan ontwerpen. Ik zag veel 3D geprint en gerecycled plastic. Rossana Orlandi had zelfs een hele expositie genaamd Guiltless plastic, met diverse mooie toepassingen.

Deze toffe stoelen van Joachim Froment zag ik bij Baranzate ateliers. Hij werkte samen met Duvel voor the recycled chair, een stoel van een stalen buizenframe met een zitting van hergebruikt vrachtwagenzeil. Ook zijn Strat collectie, gemaakt van gerecycled en weer recyclebaar lokaal plastic, is de moeite waard om te bekijken.

foto credit: Joachim Froment

Bij Isola zag ik dit prachtige werk Art plant van White Noise dada. Klaas Kuiken en Charley Reijnders maakten het van gesmolten plastic bloemen.

foto credit: Jan Willem Kaldenbach

Ambacht

Producten die op een kwalitatieve en mooie manier gemaakt zijn, gaan langer mee. We zijn er zuiniger op omdat ze zo bijzonder zijn. Met recht een onderdeel van duurzaamheid dus wat mij betreft. Goed te zien dat ambacht steeds meer aandacht krijgt in Milaan.

Doppia firma was een complete expo gericht op de samenwerking van designers en ambachtslieden. Deze vazen trokken mijn aandacht, prachtig vind ik ze!

Claudy Jongstra heeft een mooie missie: zij wil het potentieel van Nederlands afvalwol benutten door samen te werken met ontwerpers om kwaliteitsproducten te maken van dit tijdloze materiaal. Met de oprichting van haar nieuwe initiatief WEVED voert zij samen met Stefan Koper campagne om de lokale wolindustrie nieuw leven in te blazen.

Ze maakten als eerste een sterke meubelstof en werkten samen met Regained een nieuw social design label dat waarde creëert uit afvalmateriaal.

Regained past de Weved-stof toe in hun volledig circulaire opvouwbare stoelontwerp.

Multifunctie

Prachtig, deze kleden en poefs ontworpen door Charlotte Lancelot voor Gan rugs. Ze zijn tweezijdig te gebruiken; leuk voor de afwisseling èn ze gaan natuurlijk langer mee.

Heel blij werd ik van een expo in opdracht van de Thaise regering. Zij gaf tijdens de Corona tijd ontwerpers en makers opdracht aan de slag te gaan met duurzaamheid als startpunt. Dit ontbijt servies is daar een resultaat van: Afval uit de voedselindustrie is gebruikt in zowel de klei als het glazuur. Extra leuk: Lamunlamai vertelt het verhaal van het materiaal door de functie van het product; voor de koffiekopjes gebruikten ze koffie afval, voor de eierdopjes eierschalen.

Massief hout

Bij Rossana Orlandi spotte ik een nieuw IJslands label met een complete massief houten collectie: Vaarnii. De lampen zijn van fineer gemaakt.

Op de beurs zelf viel me vooral op dat diverse grote merken (voor het eerst) communiceren wat ze al wel (en niet) doen aan duurzaamheid. Een mooie start, op naar een materiaalpaspoort!

Stand en styling

De stand van Kettal was ontworpen door Patricia Urquiola en dat was te zien! Heel goed vormgegeven en ook hier inzichtelijk gemaakt welk percentage recycled of te recyclen, hergebruikt of herbruikbaar of ‘disposable’ is.

Tof om hier de Aectual gerecyclede screens terug te zien.

En tot slot nog twee foto’s van de stand van Arper, zij zijn sowieso altijd inspirerend qua kleurgebruik en styling. Ook een mooi voorbeeld van stand ontwerp zonder enorme impact (dure wanden en zo): de doeken waren zo gehangen dat er een routing ontstond en door af en toe een doek te printen met een mooie kleuroverloop en deze als achtergrond te gebruiken werden de sets mooi gekaderd. Well done.

Dit blog verscheen eerder op the Substitute.

Share

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment